top of page
Maria Wolrath Söderberg om vad som får en människa att ändra sig och sitt beteende.
06:09

Maria Wolrath Söderberg om vad som får en människa att ändra sig och sitt beteende.

Vi svenskar är ganska välinformerade om att vi har ett allvarligt problem med klimatet, menar Maria Wolrath Söderberg, lektor i retorik på Södertörns högskola. Och de flesta bekänner sig också till en hållbar livsstil. Man vill lämna en bättre värld efter sig. Och ändå hör vi till de värsta bovarna på jorden när det gäller utsläpp. Hur är det möjligt att vi kan leva med den här krocken mellan vår kunskap och hur vi faktiskt beter oss? Vi har kunskap, och vi har teknologi. Det är inte riktigt där problemet är, menar Maria Wolrath Söderberg, även om vi såklart behöver mer innovation och mer forskning på olika sätt. "Trögheten sitter i mycket på beteendesidan. Det gäller både hos individer som behöver faktiskt ändra vanor och ställa om, och det gäller på systemnivå där politiker är rädda för att göra förändringar eller ställa krav. Jag tror också att om vi får reda på mer om det så har vi också en nyckel för att jobba med klimatproblem." Axfoundation anordnar återkommande seminariet Människans Natur. Under devisen – Act to inspire & Inspire to act – samlas forskare, beslutsfattare och praktiker för att tillsammans sig an de stora knäckfrågorna för en hållbar utveckling. ”Gräv där du står” var det nionde seminariet och hölls på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelssystem, i Upplands Väsby den 31 maj 2022. Då passade Axfoundation på att ta en pratstund med en av talarna - Maria Wolrath Söderberg, Lektor i retorik på Södertörns högskola.

Media och Debatt

Här hittar du ett urval av min medverkan i media  - intervjuer och debattinlägg

Tv & Radio och rörlig media
tankefel klimat Maria Wolrath SVT

"Tankefelen som hindrar din egen omställning - forskaren som sticker hål på våra klimatursäkter".
SVT Morgonstudion, november 2021

klimathoppet_2023_maria_wolrath_söderberg

Klimathoppet SVT "Behöver vi ändra vårt beteende?", April 2023

FN:s klimatpanel IPCC slog förra året fast att människor i den rika delen av världen behöver ändra på sin livsstil för att Parisavtalet ska kunna uppnås. Men hur förmår man bäst människor att ändra sina vanor? Klimathoppet tog hjälp av en reklambyrå för att se vilka knep de använder. I programmet medverkar också Nicklas Harring, docent i statsvetenskap, och Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik.

tv4_klimathyckleri_maria_wolrath_söderberg

Det svenska klimathyckleriet, Nyhetsmorgon TV4, 2018
Vi svenskar är långt ifrån bäst i klassen när det kommer till klimathotet. Vårt resande och konsumerande bidrar i hög grad till en destruktiv klimatpåverkan. Och detta trots att vi samtidigt är ett av jordens allra mest klimatmedvetna folk. Vi lever alltså inte som vi lär. Maria Wolrath Söderberg är doktor i retorik, och forskar om varför det är så här.

Ändra beteende klimat Maria Wolrath Söderberg

Vad får en människa att ändra sig själv och sina beteenden?
Axfoundation, youtube 2022

Vi svenskar är ganska välinformerade om att vi har ett allvarligt problem med klimatet, man vill lämna en bättre värld efter sig. Och ändå hör vi till de värsta bovarna på jorden när det gäller utsläpp. Hur är det möjligt att vi kan leva med den här krocken mellan vår kunskap och hur vi faktiskt beter oss? Vi har kunskap, och vi har teknologi. Det är inte riktigt där problemet är, "Trögheten sitter i mycket på beteendesidan.

systemskiftet_podd_maria_wolrath_söderberg

Poddgäst i Greenpeace podd Systemskiftet, juli 2022
Forskaren i klimatretorik Maria Wolrath Söderberg diskuterar retorikens roll i miljö- och klimatdebatten. Trots att vi befinner oss i en eskalerande klimatkris detta fortsätter vi mötas av en trög beslutsmaskin, business as usual-floskler och tillsynes oengagerade politiker. Hur vi kan avtäcka skadliga argument som får oss att tro att vi kan fortsätta som vanligt, med ny teknik och nya "gröna" lösningar som räddare? Vi diskuterar också kunskapens avgörande roll i att förändra beteenden.

reseachers_desk_maria_isabelle

Maria Wolrath-Söderberg och Isabelle McAllister om att deltaga i debatten
Reserachers Desk lunchföreläsning, youtube 2022

Med Isabelle McAllister om hur vi som forskar om klimat och omställning kan delta mer aktivt i debatt och samhällsutveckling och samtidigt värna vår vetenskapliga integritet:

Researchers_desk_föreläsning_maria_wolrath_söderberg

Maria Wolrath Söderberg, lektor i retorik vid Södertörns högskola, talar om sina tankar kring klimatretorik
Reserachers Desk lunchföreläsning, youtube 2021

nina_wormbs_maria_wolrath_forskning_kth

Här en föreläsning om vår forskning av min kollega Nina Wormbs, professor i teknikhistoria på KTH:
argument för klimatpassivitet.
Hör Nina Wormbs berätta via KTH.se

Artiklar
maria_wolrath_aftonbladet_juni2023

Aftonbladet  Debatt 2023/06/29: "Jag flyr vårt hem – när ska vi se klimatkrisen?"
Maria Wolrath Söderberg: Snart kommer en skog nära dig också att brinna. Min kusin bad mig packa ned Grisuk, det var min farfars gosedjur, en gris så kramad att den inte hade några borst kvar och lappad från tryne till knorr. Tavlorna som föreställde min fars morfars far och morfarsmor i allvarliga miner och höga kragar lindade vi in i filtar och några kurbitsmålade skåp fick vi också med oss.

SVD_intervju_maria_wolrath_söderberg

Intervju: "Inre omställning "Stor livsstilsförändring ger en känsla av mening”
SVD 2023-01-28

En inre omställning händer när vi gör beteendeförändringar och samtidigt pratar om det med vår omgivning. ”Men det tar tid, det skaver, det gör ont”, säger Maria Wolrath Söderberg på Södertörns högskola.

aftonbladet_debatt_maria_wolrath_söderberg_våra _barn

Aftonbladet  Debatt: "Vi kan rädda klimatet - om vi gör det för våra barn."
Forskare: För dem kan vi gå genom eld och vatten. 20 mars 2023

I dag kom den nya IPCC-rapporten. För att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader måste världen halvera utsläppen av växthusgaser på sju år. Mer ren el eller klimatvänlig teknik räcker inte. Vi måste också dramatiskt ändra vår livsstil. Grovt sett kan man säga att majoriteten av alla svenskar tillhör den fjärdedel med högst utsläpp per capita på jorden. Därför måste vi ta ett särskilt ansvar. Finns det något som kan få oss att göra detta? Ja, våra barn.

SVD_debatt_maria_wolrath_söderberg

Expert  i artikel: SVD  "Spelar Sveriges utsläpp någon roll?"
Svenskarnas utsläpp är en droppe i havet och det är bättre att vi satsar på att påverka stora klimatbovar som Kina. Det resonemanget hörs allt oftare. Men bakom det finns självbilden av ett naturälskande folk som inte bär någon större skuld för klimatkrisen, anser forskare.

dn_debatt_maria_wolrath_söderberg

DN Debatt: "Det är fosterländskt att värna om klimatet" 20220927
Vi ser ut att få en regering som har låga ambitioner och dåliga förutsättningar för att nå klimatmålen. Men allt är inte förlorat. Den som letar i partiernas grundläggande ideologiska värderingar kan faktiskt hitta något att bygga vidare på – hos alla fyra partier. Kloka ledare gör bäst i att lyssna. Till sina samveten, till vetenskapen och till väljarna, skriver Maria Wolrath, Sverker Sörlin och Nina Wormbs

dn_ahlstrom_maria_wolrath_söderberg

Expert  i artikel: DN  "Är Sverige så litet att vi inte kan göra skillnad för klimatet?" Kristofer Ahlström Publicerad 2022-07-18
Allt oftare hörs argumentet i klimatdebatten att Sveriges utsläpp är obetydliga, och att vi självplågar oss i onödan med omställande åtgärder. Men stämmer det verkligen att vi är så skuldfria? DN:s Kristofer Ahlström bad klimatforskare syna resonemanget.- De flesta svenskar hör till jordens rikaste 10 procent, som står för 52 procent av utsläppen i världen, säger Maria Wolrath Söderberg, som forskar på klimatargumentation.

Pressbilder
pressbilder_maria_wolratrh_soderberg.png

Högupplösta pressbilder på Maria  - laddas ner på denna länk
(Fotograf Isabelle McAllister behöver inte namges, bilderna är fria att användas)

bottom of page